KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: SEPTEMBER 2010


24.09.10 11:46

BOKANMELDELSE: Boken om ”de siste vikinger”

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/Los forside-1.jpg

BOKANMELDELSE: Boken om ”de siste vikinger”


September 2010: Det var ikke mye som skilte livet om bord i en losbåt på 1800-tallet fra det som vikingene opplevde på sine skip tusen år før. Norske loser var på mange måter ”de siste vikinger”.

Kanskje er det en medvirkende årsak til at styreleder Einar Chr. Erlingsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip nylig utga boken ”Los ved Færder. Losvesenets historie i det sønnefjelske Norge.” Erlingsen kommer selv fra en av de eldste losslektene i Oslofjorden, med syv generasjoner av loser bak seg.

Boken ble anmeldt i siste utgave av Forbundet Kystens medlemsblad. Vi gjengir her et utdrag:

”Vi får beskrevet bakgrunnen for at lostjenesten ble etablert i 1720, han beskriver konkurranselosingens betydning for kulturen og økonomien, de relativt gode levekårene blant losfamilier, utviklingen av losvesenet osv. Boka er svært godt skrevet, krydret med både morsomme og ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 24.09.10 11:03

Kontakt med det skandinaviske USA

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/leif-erikson-norsk-web_1285321091.jpg

Leif Erikson statue i SeattleKontakt med det skandinaviske USA


September 2010: Stiftelsen Nytt Osebergskip har nå knyttet forbindelse med det skandinaviske miljøet i USA, nærmere bestemt LEIF – Leif Erikson International Foundation.

LEIF er en ikke-kommersiell organisasjon viet til å studere og formidle kunnskaper om Leif Erikson som den første europeer på det amerikanske kontinentet. LEIF skal også arbeide for å fremme skandinavisk kultur og kulturforbindelser mellom skandinaver og amerikanere.

LEIF ga de nødvendige midler til å få reist Leif Erikson statuen i Trondheim i 1997, og har senere bidratt til at tilsvarende statue er blitt reist på Grønland og i Seattle, USA. I øyeblikket arbeider man med å reise en Leif Erikson statue også på L'Ance aux Meadows, Newfoundland, hvor ekteparet Helge og Anne Stine Ingstad oppdaget den foreløpig eneste kjente vikingtids boplassen i Amerika.


LES HELE ARTIKKELEN


     

 20.09.10 12:00

Sommeren da vikingene gjenerobret Vestfold

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/vikingsommer-samlet.jpg

Sommeren da vikingene gjenerobret Vestfold


Dette har vært sommeren da vikingene gjenerobret Norges eldste by Tønsberg, og langt på vei resten av vikingfylket Vestfold også, med vikingskip i ”enhver havn”. Og med ingen ringere enn Donald Duck i spissen!


Det begynte i mai, da fylkesordfører Per-Eivind Johansen høytidelig lanserte konseptet Vikingveien i Vestfold under et arrangement i Borreparken.


Så skjedde det mye og fort. Etter år med forberedelser og arbeid med å fremskaffe kapital kunne Stiftelsen Nytt Osebergskip endelig starte byggingen på brygga i Tønsberg den 17. juni. For første gang siden vikingtiden bygges nå et vikingskip på den opprinnelige måten; kun ved bruk av håndmakt og med kopier av datidens verktøy. Skipet skal etter planen sjøsettes i løpet av høsten 2011, men fortsatt mangler noe av finansieringen. Bidrag er derfor særdeles velkomne!


Vikinger i byens gater. 

Dette var også sommeren da man kunne oppleve vikinger i ...


LES HELE ARTIKKELEN


     

 16.09.10 17:59

BOKANMELDELSE: Fascinerende sagaspor

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../blog/php/sagaspor.png

BOKANMELDELSE: Fascinerende sagaspor


Høsten 2010: Det hører med til sjeldenhetene at det utkommer en bok om historie som er like lesverdig også for mennesker som ikke i utgangspunktet er spesielt opptatt av fagområdet. Denne høsten har det imidlertid skjedd.

Boken ”Sagaspor”, skrevet av arkeologene Frans-Arne Stylegar og Bjørn Bandlien retter seg først og fremst mot alle som liker å lese gode fortellinger. De tar alle utgangspunkt i historie og arkeologi, ofte med et betydelig innslag av nyere viten.

Boken er egentlig en samling artikler som de to forfatterne har skrevet for spalten ”Kringla Heimsins” i avisen Klassekampen fra høsten 2007. Det er ikke ofte norske aviser inneholder faste spalter med tema historie og arkeologi, så avisen fortjener sin del av æren for satsingen.

Artiklene spenner over et bredt felt med ”visste du at/morsomt å vite” som en slags fellesnevner. Hvert tema er behandlet ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 16.09.10 17:34

Støtt byggingen av det nye Osebergskipet!

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../blog/php/vikingbyen-tonsberg-web.JPG

Støtt byggingen av det nye Osebergskipet!

skrevet av Eivind Luthen

September 2010: Osebergskipet er for dagens samfunn hva Olavsskrinet var for middelalderens nordmenn. Osebergskipet er vårt nasjonale ikon, det er vår fremste kulturelle skatt - et moderne "hovedrelikvie" med vidtrekkende betydning for mange, det være seg forskning, inntekter, kunstnerisk virksomhet, merkevarebygging og annet.

I middelalderen valfartet våre forfedre til Olavsskrinet, det var "nasjonens hjerte" i mer enn 500 år. En katedral, Norges største, ble bygget for å huse skrinet.

I dag valfarter folk, skoleklasser, studenter, turister og historikere, mer enn 450 000 mennesker, til Vikingskipshuset på Bygdøy hvert år. Det er dette vi først og fremst viser utenlandske statsledere og gjester som kommer på besøk.

Vikingskipsmuseet minner om en kirke. Innvendig møtes de besøkende av en andektig stemning. Rommet har romanske hvelv som understreker det hellige. Samtidig understrekes referansen til det kirkelige, til en tid preget av nasjonsbygging. Satt inn i ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 16.09.10 12:34

I lære hos billedskjærer Bjarte Aarseth.

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../blog/php/bjarte-aarsethblank.JPG

I lære hos en mester


September 2010: Som et ledd i samarbeidet mellom Stiftelsen Nytt Osebergskip og Kulturhistorisk Museum har Vikingskipshusets billedskjærer Bjarte Aarseth veiledet de lokale treskjærerne i Tønsberg en ukes tid. Aarseth har vært tilknyttet Vikingskipshuset som billedskjærer siden 1983, og kjenner treskurden fra Osebergfunnet bedre enn noen annen.

- Jeg er virkelig imponert over kvaliteten på arbeidet som er utført så langt, sier Aarseth. – Materialene er veldig gode, og håndverket er særdeles dyktig utført. Prosjektets treskjærere har nesten gjort en for god jobb, de er så nøyaktige i detaljene at det går med litt for mye tid. Så noe av jobben min her har rett og slett gått ut på å vise hvordan tingene kan gjøres litt raskere.

Finn Lurås, som er en av de lokale treskjærerne som er knyttet til prosjektet, synes det er stor stas å lære fra en virkelig ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 16.09.10 12:03

Vennskapsbesøk på byggeplassen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/Vennskapsbesok01web.JPG

Vennskapsbesøk på byggeplassen


September 2010: Tønsbergs nordiske vennskapsbyer heter Roskilde (Danmark), Linköping (Sverige), Joensuu (Finland) og Isafjordur (Island). Hvert år besøkes en av byene av ungdomsskoleelever fra de øvrige, og i år var det Tønsbergs tur til å inneha vertsrollen.

55 elever fikk noen opplevelsesrike dager i Norges eldste by. Et besøk på byggeplassen for det nye Osebergskipet inngikk også, for øvrig i samarbeid med Slottsfjellmuseet. Styremedlemmene Einar Chr. Erlingsen og Arne Solhaug orienterte, før turen gikk via borgruinene på Slottsfjellet til museet. Der sto det mer vikingtid på programmet, både Norges fjerde vikingskip Klåstadskipet, og en presentasjonsfilm om det nye Osebergskipet.

Billedtekst:

Nordisk utveksling: Elever fra Danmark, Finland, Sverige og Island besøkte sin vennskapsby Tønsberg tidlig i august, og ble bl.a. orientert om det nye Osebergskipet. (Foto: E. C. Erlingsen)


     

 14.09.10 18:23

Tre ordførere tok øksa fatt

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/tre-ordforere-02.JPG

Tre ordførere tok øksa fatt


Tre Ordførere: 02Sensommer 2010: Vestfolds fylkesordfører Per-Eivind Johansen, Tønsberg-ordfører Petter Berg og Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang ga begrepet ”politiske øksemenn” et helt nytt innhold da de den siste tirsdagskvelden i august stilte opp som frivillige vikingskipsbyggere.

Og de kom slett ikke alene. Samtidig hadde et 20-talls speidere fra Oseberg Speidergruppe sin ”sesongstart”, som ble høytidelig markert på byggeplassen med flagg, sang og appell, før også speiderne tok øksene fatt.

Både ordførere, speidere og andre frivillige hugg så flisene skvatt ut over kvelden. Det er i det hele tatt utrolig mange som benytter anledningen til å være med på å bygge det nye Osebergskipet, og enda flere frivillige er hjertelig velkommen. Det enten de møter opp i ordinær arbeidstid på dagtid, eller på de faste ”frivilligkveldene” hver tirsdag fra kl. 18.

- Slike gode prosjekter oppstår sjelden i kommunal regi, men blant engasjerte privatpersoner, sa Tønsberg-ordfører Berg om bakgrunnen for sitt ønske ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 14.09.10 14:30

BOKANMELDELSE: Donald Duck og Osebergskipet

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../blog/php/Bokanmeldelse_Donald.JPG

BOKANMELDELSE: Donald Duck og Osebergskipet

Skrevet av Einar Chr. Erlingsen

Med utgivelsen av boken ”Donald Duck i vikingenes fotspor” har Egmont Serieforlaget gjort et kjempeløft for å bidra til å stimulere interessen for vikingtid blant barn og unge. Hoveddelen av boken består av de to Carl Barks-klassikerne ”Donald Duck og gullhjelmen”, samt ”Donald Duck på Grønland”. Og nettopp Osebergskipet utgjør en viktig del av førstnevnte historie, hvor Donald (for anledningen som museumsvakt) gjør et oppsiktvekkende funn om bord i skipet som i sin tur sender ham og nevøene ut på en eventyrlig ferd i Leiv Erikssons kjølvann.

Det er interessant å registrere at disse Barks-historiene fortsatt har evnen til å fenge (og ikke bare barn), 60 år etter at de først kom ut. De kunne derfor godt ha stått på egen hånd. Men det som gjør denne bokutgivelsen tilnærmet genial er koblingen mot en fyldig innledning som presenterer Osebergfunnet, vikingene og deres ferder i vesterveg.

Denne delen ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 10.09.10 13:04

Tekstilgruppe etablert på Riggerloftet hos Tønsberg Kystkultursenter.

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/vevdamer-riggerloftet.jpg

Tekstilgruppe etablert


Velkledde vikinger: Mens høstmørket senker seg over byen lyser det hver tirsdag kveld lunt og trivelig fra vinduene i det gamle riggerloftet i Tønsberg Kystkultursenter. Enda triveligere er det innendørs, med lun stemning mellom de gamle tømmerveggene. Her møtes deltagerne i det nye Osebergskipets tekstilgruppe fast hver tirsdag kveld kl. 18.

Nærmere 20 kvinner i alle aldre var møtt fram til den aller første samlingen, det er leder av gruppen Kjersti Bakken svært fornøyd med. Men hun tar gjerne imot flere, og lover både sosialt samvær, spennende oppgaver og opplæring i vikingtidens spesielle teknikker for produksjon av tekstiler og klær.

Gruppen er allerede i gang med å lage tunikaer, serker og bukser, luer, votter og pulsvarmere. I første omgang til byggemannskapet som etter planen skal jobbe utendørs vinteren igjennom. Da kan varme klær komme godt med!

Etter hvert skal det også ...

LES HELE ARTIKKELEN