KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: JUNI 2012


14.06.12 14:36

Program for Sjøsettelsen, 20. juni 2012

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/IMG_4699FotoTordisOedbehr.jpg
Kl. 1614
Lindahlplan – Osebergskipet- Sjøsettingen

Signal på lur: ”Kongen kommer”

Kongeparet med følge spaserer til verksteder og utstillinger. Underveis vil kongeparet hilse på 100 år gamle Klara Fjæreide

Presentasjon av ”Mennesker og Laug” ved båtbygger Geir Røvik

Kongeparet med følge (ordfører, fylkesmann, adjutant, stortingspresident, politimester og varaordfører) spaserer og hilser på skipets folk og laug og besøker verksteder og utstillinger

Kl. 1630
Ankomst Ærestribunen

Kongeparet med følge (ordfører, fylkesmann, adjutant, stortingspresident, politimester) tar plass på ærestribunen

Kl. 1632
Ordfører Petter Berg hilser kongeparet og gir ordet til styreleder Einar Chr. Erlingsen

Kl. 1636 
Presentasjon av Stiftelsen Nytt Osebergskip, prosjekt og historie og overrekkelse av gave ved styreleder Einar Chr. Erlingsen

Gave: Tingelen (laget i bøk – en del av mot stevnene, synlig inne i båten)

Kl. 1642
H.M. Kong ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 14.06.12 14:27

Spanias ambassadør på Osebergbesøk

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/EJ_Spanias-ambassador-01.jpg
Onsdag 13. juni fikk vi celebert besøk – av Spanias ambassadør Santiago Salas i følge med forsvarsattache, konsul og to representanter fra det spanske turistkontoret.

Ambassadøren ønsket en orientering om det nye Osebergskipet, og en velkomstkomité ledet av Einar Chr. Erlingsen og Eivind Luthen hadde i all hast laget et program for besøket. Foruten de to nevnte ble gjestene tatt i mot av Tønsbergs p.t. ordfører Anne-Lise Skarstad, Spanias lokale konsul Tor Melsom, Arne Solhaug fra kommunens kulturavdeling og Anna Evelyn Lindhjem fra Kristinaforeningen.

Byggeplassen flagget spansk for anledningen. Daglig leder Geir Røvik orienterte gjestene om skipet, og lot dem til stor begeistring også ta en tur om bord. Etter lunsj fikk gjestene overraskende besøk av en spansktalende pilegrim i full mundur, vår trofaste frivillige Geoffrey fra Columbia. 

Ved Bryggekapellet ble gjestene vist et nyoppsatt skilt som viser at pilegrimsleden mellom Trondheim og Santiago ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 14.06.12 14:19

Utnevnt til Paul Harris Fellow

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/EJ-Einar-2012.jpg
Styreleder Einar Chr. Erlingsen er utnevnt til Paul Harris Fellow. Dette er Rotary Internationals høyeste utmerkelse.

Erlingsen får hedersbevisningen for sin ”store og utrettelige innsats” for det nye Osebergskipet. Tildelingen skjedde på Tønsberg Rotarys medlemsmøte 12.6. 

”Hans kreativitet, kommunikasjonsevne, hans nettverk, økonomiske sans og hans lederegenskaper har båret prosjektet fram til å bli betydelig større enn det som først var antatt,” sa Rotary-president Jan Tønnessen blant annet under overrekkelsen.

Erlingsen takket for æresbevisningen, og sa blant annet: ”Det er nesten synd at den henger så høyt som den gjør. Det er mange som hadde fortjent en pris. For byggingen av det nye Osebergskipet er ikke én manns eller én kvinnes verk. Dette har hele tiden vært et teamarbeid hvor veldig mange mennesker har ytet en fantastisk innsats.”

Erlingsen var også aftenens foredragsholder, og benyttet anledningen til å fortelle forsamlingen om planene etter ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.06.12 16:42

Snorre hadde rett – Tønsberg er eldst!

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/TO-Reisverk-04.jpg
Tønsberg har lenge presentert seg som Norges eldste by – basert på Snorres utsagn om at byen eksisterte allerede på slutten av 800-tallet. Arkeologer har derimot rystet på hodet av påstanden.

Arkeologenes skepsis har bunnet i at det til tross for omfattende utgravninger i Tønsbergs bysentrum ikke er påtruffet bygningsrester eldre enn 1100-tallet. Nå foreligger imidlertid resultatene av to boreprøver som viser at Snorre tross alt kan ha hatt rett likevel.

Boreprøvene er foretatt i regi av NIKU (Norsk Institutt for Kulturminneforskning), og er hentet opp midt i byens sentrum, omtrent der hvor strandlinjen gikk i vikingtiden. I følge dr. philos Knut Paasche som leder arkeologiavdelingen ved NIKU brakte prøvene med seg tykke bymessige kulturlag som er C14-datert til 900-tallet. 

I følge Aftenposten har arkeologene satt dateringene i sammenheng med tidligere funn og konkludert med at Tønsberg var en kjøpstad med bymessig karakter allerede ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.06.12 16:36

Snart kommer Osebergmynten

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/ECE-Osebergmynt.jpg
Det begynte med en idé om en ”mastemynt” og utviklet seg videre til en egen Osebergmynt – laget lokalt i Tønsberg. Snart er den å finne i kiosken på Osebergodden.

Vår utrettelige støttespiller Eivind Luthen var tidligere i år en snartur i Tyskland og kom tilbake med en mynt fra Karl den stores tid – altså tidlig 800-tall. Et skip bør ha sin ”mastemynt” plassert under masten på samme måte som et hus har sin grunnstein, mente Eivind.

Ideen fenget – og ble videreutviklet. Hvorfor ikke lage en egen Osebergmynt? Den kunne brukes både som mastemynt og selges til inntekt for skipet, mente en annen av våre gode hjelpere, Unni Ottosen.

Og slik ble det. Osebergmynten blir ferdigprodusert hos den tradisjonsrike Tønsberg-bedriften Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i disse dager, og vil i nær fremtid finnes i salg i kiosken på byggeplassen.

Mynten er ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.06.12 16:34

Inspirert av Osebergskipet

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Astrid-Skaaren-Fystro-01.jpg
Byggingen av det nye Osebergskipet inspirerer til stadig nye kunstneriske uttrykk, nå også den kjente lokale billedkunstneren Astrid Skaaren Fystro.

Tegneren og grafikeren Astrid Skaaren Fystro har gjennom flere tiår vært en av Tønsbergdistriktets mest folkekjære kunstnere, og få har latt seg inspirere av byens historie som nettopp henne. Vi er gjennom årene blitt kjent med hennes kunst gjennom en lang rekke separat- og kollektivutstillinger. Fra før av kjenner vi bl.a. hennes vakre bilder av Mikaelskirken og borgen på Slottsfjellet. Hun er også glad i blomster og barn som motiver.

Denne gang er det altså Osebergskipet som har inspirert henne. Vi gjengir bildet her til glede for våre leser. Meningen er at bildet etter hvert skal selges nede på Osebergodden.


     

 06.06.12 13:25

Amerikanske skolebarn bygget Osebergmodell

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Amerikanske-skolebarn-01-web.jpg
Inspirert av nytt Osebergskips nettsider satte en fjerdeklasse i delstaten Pennsylvania i gang med å bygge sin egen modell av Osebergskipet!

Vikingtid står på pensumet i West View Elementary School i Pittsburgh, og lærer Martin Richter og hans elever gikk i gang med modellbyggingen med liv og lyst. Så fornøyd ble de med resultatet at de like godt sendte noen bilder av skipet sitt på e-post til Stiftelsen Nytt Osebergskip, som i sin tur sendte dem videre til Tønsbergs Blad.

Modellen er 1,22 meter lang, utstyrt med vertikale striper i seilet og plassert i et glassmonter i klasserommet. Elevene har også lagt ut en fem minutters video på YouTube, hvor de forteller om prosjektet sitt.Barna er levende opptatt av alt som har med både det originale og det nye Osebergskipet å gjøre, og følger spent med ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 01.06.12 14:00

Whiskypenger til Osebergskipet

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/IMG_6659.jpg

26. mai var det whiskyfestival i Tønsberg – og grunn til å skåle for nytt Osebergskip. Da kom nyheten om at skipet får penger fra Edrington-stiftelsen, eier av whiskydestilleriet Highland Park på Orknøyene.


Det var Highland Parks markedssjef Martin Markvardsen som ankom Tønsberg med nyheten om at en søknad til Edrington-stiftelsen er blitt innvilget, dog foreløpig med ukjent beløp.


- Vi venter derfor i stor spenning, sier styreleder Einar Chr. Erlingsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip, og benytter anledningen til å berømme Edrington Norways brand manager Anne Sletmoe for hjelpen med å forme søknaden som nå er innvilget.


Norske tradisjoner

Edrington Group eier flere skotske whiskydestillerier, men det er først og fremst Highland Park som har satset på en norrøn profil på sine produkter. Blant de spesielle utgavene er både Jarl Magnus og Sankt Magnus whisky, samt den nyeste Thor. En Oseberg whisky vurderes også.

...
LES HELE ARTIKKELEN


     

 01.06.12 13:50

Osebergskipet har fått sin ølhøne

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Jarl-Haverstad-olhone-01.jpg
Overrekkelsen: Arild Karlsen (nr. 2 fra venstre) laget finishen på ølhøna, mens Thor Bjørholt (med skjegg) var initiativtager til gaven og gjorde grovskjæringen. Nytt Osebergskip er representert ved guide Ragnar Wergeland (til venstre) og styreleder Einar Chr. Erlingsen. (Foto: Jarl Håverstad).

Nytt Osebergskip hadde forleden besøk av spikkeklubben ”Den Glade Høne” fra Telemark. Med seg hadde de en herlig gave.

Ølhøne (også kalt ”ølfugl”) er et begrep i norsk tradisjon og brukes oftest om et drikkekar laget av tre, og som navnet antyder, som oftest i form av en fugl.

- Denne gangen gjorde vi imidlertid et unntak, forteller Thor Bjørholt. Han besøkte Osebergodden i fjor, og lot seg inspirere til å ta initiativ til å lage et drikkekar formet nettopp som et vikingskip.

Thor er medlem av spikkeklubben ”Den Glade Høne” i Telemark, hvor 20-25 medlemmer fra Bamble, Porsgrunn, ...

LES HELE ARTIKKELEN