KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: APRIL 2012


27.04.12 12:49

Sagafestivalen - 1. - 3. juni 2012

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/slottsfjellet-saga.jpg
Sagafestivalen er en litteraturfestival med fokus på historiske romaner og historisk faglitteratur innenfor tidsperioden 500-1500 e. Kr.

Sagafestivalen er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører med interesse for litteratur og historisk formidling i Tønsberg og Vestfold. 

Samarbeidspartnerne er bl.a. Stiftelsen nytt Osebergskip, Norli Libris, Vestfold fylkeskommune og Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. 

Festivalen skal huses av Slottsfjellmuseet i deres nye og utvidede lokaler knyttet opp mot Slottsfjellet i Tønsberg. Den blir gående parallelt med Tønsberg Middelalderfestival som arrangeres på Slottsfjellet, og museets områder på Tallak. 

Dette er en nisjefestival med fokus på historisk skjønn- og faglitteratur. Målgruppen er alle med interesse for historie, og formålet er å sette et sterkere fokus på historisk litteraturen, og skape engasjement og interesse for denne. 

Festivalen skal ikke bare presentere litteratur, men også gi rom for diskusjon og debatt i etterpåklokskapens lys. For de fleste av ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 24.04.12 15:17

Ormens hale snart på plass

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/geir-jay-egil-web.jpg
Geir Dalene (til venstre) og Jay Haavik med hvert sitt praktverk. Til høyre båtbygger Egil Sagerøy som stod for selve formen på hodet. (Foto: Jørgen Kirsebom)

Jay Haavik og Geir Dalene er på det nærmeste ferdige med både ormehodet og –halen. Tirsdag ble ormehalen prøvemontert på akterstevnen. 

Ingen vet med sikkerhet hvordan den øverste avslutningen på akterstevnen har sett ut på originalskipet. Den delen manglet rett og slett da Osebergskipet ble gravet ut sommeren 1904.

Men den tilsvarende utsmykningen på forstevnen fant man, den kjente ”osebergkrøllen” som ender i et ormehode. Riktignok manglet ormens snute, den er rekonstruert blant annet gjennom sammenlignende studier med annen treskurd fra funnet.

Når en orm har hatt hode, så er det naturlig å tro at den også har hatt hale – derav rekonstruksjonen av den øverste delen av akterstevnen. Det har for øvrig vært en utfordring ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 24.04.12 15:10

Esso sponser vårt historiske verktøy

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/verktoy.jpg
Esso på Slagentangen har gitt oss 200.000 kroner og betaler dermed langt på vei hva det har kostet å lage kopiene av vikingtidens verktøy som brukes til byggingen av skipet.

Et av grunnprinsippene for hele byggeprosessen er at den skal skje så tett opp til vikingtidens byggemetoder som mulig – inklusive bruk av datidens verktøy. Gjennom det har vi lært mye om både verktøybruk og materialkunnskap (se gjerne Thomas Finderups artikkel under Rekonstruksjonen til venstre på denne siden for flere detaljer).

Verktøyet er laget spesielt for oss til dels i Norge, men i hovedsak i Danmark, og til betydelige kostnader. Typisk: én øks koster omkring 5.000 kroner. Til gjengjeld har vi fått en av verdens flotteste samlinger av vikingtids verktøy – og i tillegg en samling som er i daglig og omfattende bruk.

Direktør Tore Revå ved Essoraffineriet på Slagentangen har lenge vært en ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 24.04.12 14:38

Flott omtale i spansk avis

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/vikingos.jpg
Det nye Oebergskipet vekker interesse internasjonalt – nå også i Spania!

Den store provinsavisen ”La Voz de Galicia” (”Galicias stemme”) brakte forleden en helsidens artikkel om byggingen av det nye Osebergskipet i Tønsberg. På bildet som fulgte artikkelen troner vår guide og gode hjelper Eivind Luthen på toppen av byggestillaset – for anledningen med det galisiske flagget.

Foruten å fortelle om byggingen av skipet, trekker artikkelen også linjene til pilegrimsforbindelsen mellom Norge og Spania – og til prinsesse Kristina av Tunsberg som endte sine dager i Spania og ligger begravet i den lille landsbyen Covarrubias.

Billedtekst:

Oppslaget i ”La Voz de Galicia”. (Faksimile)


     

 19.04.12 15:54

Norges eneste kvinnelige smed?

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/EJ_Jentesmeden.jpg
Helene Magdalena Fahre er trolig Norges eneste kvinnelige smed. Hun er ofte å finne sammen med sine mannlige kolleger på ”Osebergodden”.

Den unge damen er gjenstand for et helsides intervju i ukens utgave av Byavisa Tønsberg, hvor hun forteller at det var historieinteresse og interesse for yrket som førte henne til byggeplassen for det nye skipet. Der går hun i lære sammen med flere andre ungdommer – de øvrige av hankjønn. De får kyndig opplæring både av tradisjonssmed Hans Johnny Hansen fra Midgard Historisk senter og Bjørn Harald Lian, selv frivillig.

- Jeg anbefaler flere jenter å begynne som smedlærlinger, for her får man benytte sine kreative evner. Mange jenter er veldig tålmodige når det gjelder ulike typer håndverksarbeid, samtidig som de har god estetisk sans. Derfor passer dette i høyeste grad for jenter, sier Helene Magdalena i intervjuet.


Billedtekst:

...
LES HELE ARTIKKELEN


     

 17.04.12 09:39

KHM gir penger til dokumentasjon

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/CA-treskjaerere.jpg
Kulturhistorisk Museum gir 50.000 kroner til vitenskapelig dokumentasjon av erfaringene med å bygge Osebergkopien. KHMs styreformann gir like mye privat.

"Gjennom grundige studier av originalskipet, og ved at man bygger så nær opp til vikingtidens praksis som det er mulig å gjøre ut fra dagens forutsetninger er det fremkommet ny kunnskap, både om originalskipet og om vikingenes verktøybruk, materialkunnskaper og arbeidsmetoder. KHM ser det som særdeles viktig at denne kunnskapen dokumenteres og formidles for ettertiden og har derfor bidratt med fagkunnskap underveis i prosjektet og finansierer en del av dokumentasjonsarbeidet,” sier KHMs styreleder Eilif Holte om begrunnelsen for at både han selv privat og institusjonen han leder går inn med midler til å få byggingen av nytt Osebergskip dokumentert vitenskapelig.

"Vi er naturligvis dypt takknemlige. Uten en vitenskapelig dokumentasjon av arbeidet som er gjort ville vi på mange måter ha et ufullstendig prosjekt,” sier vår ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 17.04.12 09:34

”Norske mestere” i Donald-salg

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../blog/php/Bokanmeldelse_Donald.JPG
Ingen steder selges det flere eksemplarer av boken ”Donald Duck i vikingenes fotspor” enn ved det nye Osebergskipet!

I boken forteller arkeolog Knut Paasche (tidligere samlingsansvarlig ved Vikingskipshuset) om vikingtid og Osebergfunnet. I tillegg er to av den legendariske Donald-tegneren Carl Barks'  klassiske historier (Donald Duck og gullhjelmen og Donald Duck på Grønland) gjengitt.

Siden mai 2011 er det solgt 654 eksemplarer av boken på Vikingodden. Det tilsvarer et bruttossalg på nesten 230.000 kroner! Og flere bøker er underveis, nylig la vi inn bestilling på ytterligere 100 eksemplarer av boken som er like populær både blant både barn og voksne.      

 17.04.12 09:30

Siste hånd på ”kjerringa”

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/EL-Kjerringa.jpg
En viktig del til skipet er ferdig i disse dager, den såkalte ”kjerringa”. Også kalt ”kjølsvinet” – uten sammenligning for øvrig!

Det er vår særdeles dyktige og trofaste medarbeider Oddleiv Almli fra Steinkjer som har stått for å utforme dette mesterstykket, som nærmest er blitt en skulptur i seg selv, utformet av et eneste stykke med eik.

Wikipedia har følgende forklaring på ordet ”kjølsvin”: På et treskrog er kjølsvinet en langsgående forsterkning av kjølen, som ligger innvendig ovenpå bunnstokkene. Ofte kunne kjølsvinet være av grove dimensjoner, og alltid boltet fast med kjølen. Av og til var ekstra forsterkninger kalt «sidekjølsvin» montert på hver side av kjølsvinet ovenpå bunnstokkene, boltet fast med kjølgang på hver side av kjølen. Det er viktig ikke bare som en forhøyelse av kjølen, men også som en ekstra sammenføyning mellom bunnstokkene og kjølen, og som masten skulle stå på.

Billedtekst:
...
LES HELE ARTIKKELEN


     

 15.04.12 14:32

Nytt Osebergskip på ‘prime time’ TV

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/TO-Lindmo-TV-01web.jpg
Fredag 13. ble ingen ulykkesdag for osebergerne. Tvert imot – vi fikk lov til å fortelle om skipet vårt i førsteklasses sendetid på riksdekkende TV.

Det skjedde i talkshowet Lindmo på NRK1 med Anne Lindmo som programleder. Bakgrunnen er derimot uhellsvanger nok: den nye direktøren for Kulturhistorisk Museum (og dermed ansvarlig også for skattene i Vikingskipshuset) Rane Willerslev gikk tidligere i uken ut og slo alarm og den elendige forfatningen mange av gjenstandene fra Osebergfunnet befinner seg i. Vognen, sledene og mange av de øvrige tregjenstandene er i følge Willerslev så dårlige at det nær sagt bare er fernissen som holder dem sammen.

Sjarmerte alle.

Den frittalende dansken og hans konservator Susan Bravoac gjorde en meget god figur i programmet. Willerslev høstet stor applaus da han utvetydig slo fast at han ikke ønsker å flytte vikingskattene fra Bygdøy til et nytt historisk museum i Bjørvika.

...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 11.04.12 15:00

Kongelig besøk til sjøsettingen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Begivenheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Kongelige-Marintek-04.jpg
Så er det offisielt: både Kong Harald og Dronning Sonja vil være til stede når det nye Osebergskipet sjøsettes om ettermiddagen 20. juni.

Kongeparet er på offisielt besøk i Vestfold i dagene 19. – 21. juni. De ankommer Tønsberg om bord i kongeskipet ”Norge” en times tid før sjøsettingen. Så spaserer de kongelige med følge langs bryggene. De tar et kort opphold i Kirkens Bymisjons bryggekapell før de ankommer Osebergskipet for å være til stede under sjøsettingen. 

- Dette er bare helt fantastisk! sier styreleder Einar Chr. Erlingsen i Stiftelsen Nytt Osebergskip, som gleder seg til å ønske de kongelige velkommen. Stiftelsen har arbeidet med å få til et besøk av de kongelige siden før byggingen startet i 2010.

- At de nå virkelig kommer ser vi som en stor ære for Tønsberg by, og samtidig en anerkjennelse av det arbeidet som gjøres med ...

LES HELE ARTIKKELEN