KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: APRIL 2011


27.04.11 22:46

Vibeke Bischoff lager arbeidstegningene til nytt Osebergskip

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/WS-Vibeke-Geir-002web.JPG

Hun lager arbeidstegningene

til nytt Osebergskip


Miljøet rundt Vikingeskibsmuseet i Roskilde i Danmark er fremst i verden innen bygging av vikingskip. Utgravningen av fem mer eller mindre godt bevarte skip fra bunnen av Roskildefjorden begynte i 1962. Siden da er alle disse skipene rekonstruert og bygget i full skala.

En vitenskapelig rekonstruksjon av Osebergskipet slik det nå skjer i Tønsberg hadde knapt vært mulig uten et tett samarbeid nettopp med Roskildemiljøet. Det gjelder ikke minst skipsrekonstruktør Vibeke Bischoff, som har deltatt i rekonstruksjonsarbeidet med Oseberg fra et tidlig stadium. Det er hun som utarbeider de detaljerte arbeidstegningene som er nødvendige for å bygge en kopi som er så lik originalen som overhodet mulig.

Norge mangler tegninger

Det er et paradoks at nasjonen Norge pr. i dag faktisk ikke innehar tegninger som ville gjøre det mulig å rekonstruere originalen hvis noe skulle skje med denne, ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 27.04.11 22:40

Nå kommer amerikanerne

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Chicagoweb.JPG

Nå kommer

amerikanerne


- Nå er det mange her som sier at de har lyst til å ta en tur til Tønsberg denne sommeren, skriver Lynn Søve Maxson fra Chicago.

Lynn besøkte byggeplassen for det nye Osebergskipet i desember. Hun er en lederskikkelse i det skandinaviske miljøet i Chicago, og sentral i arbeidet med å bevare Gokstad-kopien ”Viking” som ble seilt fra Norge til Amerika av kaptein Magnus Andersen til verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Etter Tønsberg-besøket har Lynn vært flittig både som artikkelskribent og foredragsholder. Temaene har vært Oseberg og prinsesse Kristina, begge med Tønsberg-tilknytning.

- 1. mai skal jeg holde foredrag om Tønsberg i en avdeling av Sønner av Norge. Vårt magasin ”Norwegian Weekly” har trykket to artikler, én om Oseberg og nå sist om Kristina, så nå mottar jeg e-poster med spørsmål om Tønsberg hele tiden! 

Billedtekst:
...
LES HELE ARTIKKELEN


     

 27.04.11 22:28

Lindahlplan etter Oseberg

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/einar.JPG

Lindahlplan etter Oseberg


Lørdag 9. april ble en strålende dag for det nye Osebergskipet. Dagen startet med at skipet ble fremholdt som eksempel på praktisk turistarbeid i Tønsbergs Blads leder. Den fortsatte med besøks- og inntektsrekord på byggeplassen.

Av Einar Chr. Erlingsen
Styreleder i Stiftelsen Nytt Osebergskip

Vårværet får ta sin del av æren for at minst tusen mennesker la veien om byggeplassen for det nye Osebergskipet lørdag. Våre guider og et 20-talls andre frivillige hadde sin fulle hyre med å forklare hvordan det jobbes og med hva slags verktøy, hva som skal skje videre osv.

Mange kvitterte ved å grave raust i lommebøkene og la igjen 28.000 kroner til byggingen av skipet. Et fantastisk resultat, og en bekreftelse av tittelen på en annen TB-artikkel nylig: Giverglede bygger Osebergskipet.

Avisen oppfordret forleden til debatt om bruken av Lindahlplan når Osebergskipet ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 27.04.11 18:23

Guiding på byggeplassen

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/byggeplassen.jpg

Guiding på

byggeplassen


TønsbergGuidene tilbyr hver lørdag kl. 12 guiding på byggeplassen for det nye Osebergskipet ved Quality Tønsberg Hotel. 

Guidingen begynner lørdag 7. mai kl. 12.00. 

Varighet cirka én time.

Billetter kr. 75.- løses ved fremmøte.

I perioden juni – august vil man hvis interessen er tilstrekkelig tilby daglig guiding. Tidspunktene blir offentliggjort senere.

TønsbergGuidene er kvalifiserte guider og medlemmer av Norges Guideforbund.

Kontakt: 

Janne Hasle
Leder/formidler 
TønsbergGuidene
Mobil 922 12153

Billedtekst:
Byggeplassen, mai 2011 (Foto: Jørgen Kirsebom)


     

 27.04.11 18:11

Oppfinnsomme Egil Sagerøy

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/WS-Egil Sageroy 001.JPG

Oppfinnsomme Egil


Hvordan gjorde man egentlig ting i vikingtiden? Våre skipsbyggere støter rett som det er på utfordringer hvor praktiske løsninger må finnes. Da er Egil Sagerøy en god mann å ha på laget.

Egil Sagerøy fra Leikanger er ikke den som skravler mest på byggeplassen, snarere tvert imot. Kanskje er det derfor han kommer opp med den ene praktiske løsningen etter den andre på problemer båtbyggerne må forholde seg til. Som for eksempel: hvordan skjærer man lange strimler av en bokstavelig talt beinhard hvalbarde?

Som lesere av våre nettsider vil kjenne til, så skal skipsplankene surres til spantene ved hjelp av ”rep” laget nettopp av barder fra grønlandshval – som på det originale skipet. Men det er et problem at ingen i dag vet hvordan disse ble skåret til eller knyttet. 

Problemet har opptatt den utdannede tømreren Egil mye, og nylig ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 15.04.11 16:00

Ytterligere 200.000 kroner i støtte

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/WS-Skipskisterweb.JPG

Ytterligere 200.000

kroner i støtte


Årsmøtet i ærverdige Tønsberg Træplantningsselskab besluttet 14. april  enstemmig å sponse fem av roerkistene til Nytt Osebergskip, som derved får tilført ytterligere 50.000 kroner. Samtidig har styret i Jac. O. Lyngaas og hustrus stiftelse bevilget hele 150.000 kroner til prosjektet.

- Dette er bare helt fantastisk, sier en jublende glad styreleder Einar Chr. Erlingsen. – Nå føler vi virkelig at byen støtter opp om prosjektet vårt. I forrige uke sponset Tønsberg Arbeiderforening en roerkiste. I løpet av bare et par uker har vi fått sponsorer til 17 av de 30 kistene. Blant sponsorene er det både privatfolk, bedrifter, stiftelser og ”spleiselag”. 

I tillegg strømmer det nå inn penger i form av store og små gaver eller ren støtte. Vi er rett og slett overveldet over hvordan folk bærer prosjektet ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 12.04.11 11:26

Oseberg helgen 30.4 – 1.5

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/oseberg-plassen.jpg

Oseberg helgen 30.4 – 1.5

- Vi trenger frivillige!

Håndballforeningene i Sem, Ramnes og Teie arrangerer hvert år turneringen Slottsfjell Cup for barn i alderen 9-16 år, de fleste i 12-13 årsalderen. I år er det 20. gang. Arrangementet avvikles i Tønsberg i helgen lørdag 30.4 - søndag 1.5. 243 lag stiller, til sammen cirka 3.000 barn samt deres foresatte.

Quality Oseberg Hotel blir hovedarena for den sosiale delen av arrangementet. Også Nytt Osebergskip inngår som del av den sosiale arena. Lørdag ettermiddag (ca. kl. 15 – 20) arrangerer vi omvisning, oppvisning og leker for barna på byggeplassen, samt et mini vikingmarked. Mange av våre ansatte og frivillige vil også være til stede for å demonstrere sine håndverk. Som vanlig er lørdagen også frivillig-dag fra formiddagen av.

Det er svært viktig at så mange av våre frivillige som mulig stiller opp. Vi trenger hjelp ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 10.04.11 11:56

Innsamlingsrekord i vakkert vårvær

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/Arkiv/wenche-15.JPG

Innsamlingsrekord

i vakkert vårvær


Det hersket den rene markedsstemningen på byggeplassen for nytt Osebergskip den første virkelig vårlige lørdagen i april. Det stimulerte også givergleden!

Et 20-talls frivillige av begge kjønn og i alder fra 10 til 70 år var møtt fram for å gjøre en dugnadsinnsats denne vakre vårdagen, hvor gradestokken klatret et godt stykke oppover 10-tallet i solsteiken. 

Ved 11-tiden begynte også de skuelystne å dukke opp, i en strøm som aldri ga seg. Vår faste lørdagsguide Eivind Luthen anslår at minst tusen personer var innom byggeplassen i løpet av dagen. Sammen med de frivillige bidro de til den reneste markedsstemningen. 

Øksehugg lød kontinuerlig dagen igjennom, flisene føk, et sted satt bestemor Solveig Mo og lærte et av sine barnebarn fingerfletting, ved smia sto en 10 år gammel smed og laget sin egen pilespiss. Nykommer Selina Ali fra Wales/California tok ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 08.04.11 20:02

Selina Ali til Tønsberg for å studere vikingskip

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (2)

../innovaeditor/assets/admin/WS-SelinaAli-001-web.JPG

Til Tønsberg for å

studere vikingskip


Den amerikanske arkeologistudenten Selina Ali kom i begynnelsen av april til Tønsberg for å arbeide som frivillig på det nye Osebergskipet. Oppholdet inngår i hennes studieopplegg ved Lampeter University i Wales.

Selina er fra California, og i sitt andre av tre studieår ved universitetet i den walisiske byen Lampeter. I utdannelsen inngår også en praksisperiode ved et prosjekt etter eget valg.

- Jeg har allerede en viss praksis fra feltarkeologi, så nå tok jeg i stedet kontakt med Nytt Osebergskip. Der ble jeg ønsket hjertelig velkommen, forteller Selina. 

Vil bygge 3D modell.

- Dette er mitt livs mulighet til å være med på et helt unikt prosjekt, sier hun videre, og synes at det er veldig spennende å lære mer om vikingenes byggemetoder og tradisjoner.

Selina Ali
- Jeg blir bare mer opptatt av ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 08.04.11 18:30

”Hele verden” følger med

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/verden.jpg

”Hele verden” 

følger med


April 2011: Interessen for å følge byggingen av det nye Osebergskipet på nettet er sterkt økende. 

Det fremgår av statistikken over besøk på våre nettsider. Ukerapporten rundt månedsskiftet mars/april viser at www.osebergvikingskip.no raskt nærmer seg 200 besøk pr. dag. Dette er nær en dobling bare i løpet av de siste to månedene.

De vitebegjærlige kommer fra nær sagt hele verden. Samme uke ble det registrert nettbesøk fra 49 nasjoner. Det inkluderer de fleste europeiske land, USA og Canada, men også mer eksotiske nasjoner som for eksempel Sør-Afrika, Nigeria, Indonesia, Thailand, Argentina og Brasil.