KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: FEBRUAR 2012


29.02.12 20:12

Nå er kopien av praktkisten ferdig

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/praktkisten-002.jpg
Da arkeologene i 1904 kom over den såkalte praktkisten trodde de at de sto overfor selve Osebergskatten.

De fant en solid eikekiste, gjort enda mer solid ved hjelp av blikkbeslag og pyntet med rundt 1900 fortinnede jernnagler, og dessuten en gedigen lås som naturligvis hadde rustet fast for århundre siden.

Omsider greide man å få lirket opp låsen, og forventningene var store til kistens innhold blant de forsamlede notabiliteter. De kikket ivrig under lokket, men måtte med lange ansikter konstatere at oppe i kisten lå det bare noen tøyrester og litt annet småtteri.

Silke fra Kina.

I dag vet vi bedre: tøyet var silke, som på Osebergskipets tid bare ble produsert i Kina. Dermed åpner det for et interessant spørsmål: hvordan kom silke fra Kina til Tønsberg for 1200 år siden?

I dag er praktkisten kopiert av Stiftelsen Nytt Osebergskip ved tømmermann ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 28.02.12 11:54

Osebergskipet får 200.000

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/einar-osebergskipet-foto-anne-charlotte-schjoll.jpg
FERSKE PENGER: Stiftelsen Nytt Osebergskip og styreleder Einar Chr. Erlingsen har fått penger fra staten til byggingen av Osebergskip-kopien. Det er første gang at staten gir penger til prosjektet. Foto: Anne Charlotte Schjøll

TØNSBERG: Miljøverndepartementet sa nei til å støtte Osebergskipet. Men plutselig kom det penger fra Riksantikvaren.

I Riksantikvarens «tildelingsbrev for 2012» er det satt av 200.000 kroner til Osebergskipet.

Dypt nede i dokumentet, under «Spesielle driftsutgifter» finner vi: «Det skal settes av 200.000 kroner til å støtte utarbeiding av byggetegninger for skip og treskurd, basert på laser- og dataskanning av Osebergskipet.»     

 23.02.12 16:25

De første spantene er nå på plass

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/tordis-odbehr-spanter-001.jpg
En ny milepæl er nådd for det nye Osebergskipet. Denne uken kom de første spantene på plass – festet til skroget med strimler laget av barder fra grønnlandshval.

Bak denne milepælen ligger et nitid arbeid, ikke minst med å finne egnet eikemateriale til spantene. De lages i ett stykke, hvilket innebærer at båtbygger Geir Røvik og hans folk har reist land og strand rundt for å finne fram til de rette emnene. Det har vært en omfattende jobb, hvor bare rundt ett av ti inspiserte trær har vist seg å ha grener med de rette formene. 

Jakten har imidlertid gitt resultater, i øyeblikket mangler bare to av de i alt 17 spantene. De fleste er funnet i Vestfold, gitt av velvillige eiere til byggingen av skipet. Men fortsatt mangler emner til knær (støttene til de to øverste bordgangene), så vi er fortsatt interessert i flere trær. ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 08.02.12 16:30

Osebergskipet : historisk IKEA-pakke der man trengte ALLE delene….

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/oseberg-web.jpg
I Norges eldste by, Tønsberg, pågår det for tida et forbløffende eksperiment. Osebergskipet, vikingtidas mest spektakulære fartøy, blir rekonstruert for første gang uten konstruksjonsfeilene som har vært banesåret ved tidligere kopier. Det nye skipet sjøsettes midt på sommeren. Fram til da er alle velkomne til å besøke verftet: det holder åpent 24/7.

Skrevet av Andrew J. Boyle

Har du kjent det ennå? Kjent at blodlysten stiger på nytt? Nei? Vel, da er du egentlig i godt selskap med nordmenn flest. Men utenfor vikingriket Norge er norske vikinger igjen på tokt. USA og Storbritannia, for eksempel, kan ikke få nok av de hoggende hordene. Seilene til en ny vikinginvasjon har vært observert langs hele underholdnings-horisonten. I fjor erobret hammerhelten Tor våre kinoer i en film regissert av Kenneth Branagh. BBC4 kringkastet i høst The Viking Sagas og amerikanske MGM har på beddingen sin egen vikingsaga fra det ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 08.02.12 16:23

Graabrødrenes gave til Covarrubias

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (1)

../innovaeditor/assets/admin/ECE-Graabrodrenes-gave.jpg
Et to meter langt veggteppe som viser prinsesse Kristinas avreise fra Tønsberg i 1257 vil til sommeren bli gitt som gave til en lille spanske byen Covarrubias, hvor prinsessen ligger begravet.

Bak gaven står en uformell forening kalt Graabrødrene, som ledes av nytt Osebergskips styreleder Einar Chr. Erlingsen. Veggteppet er laget av veversken Ingjerd Knoff Andreassen med utgangspunkt i et av de 12 bildene i art noveau-kunstneren Gerhard Munthes Kristinafrise. Frisen gjengir prinsessens ferd fra Tønsberg til Spania for å gifte seg med den spanske prinsen Don Felipe.

Kristinafrisen ble for rundt 100 år siden et av hovedelementene i utsmykkingen av Håkonshallen i Bergen, men bildene der ble dessverre ødelagt i forbindelse med den store eksplosjonen på Bergen havn i 1944. Munthes originale tegninger er imidlertid bevart.

Høsten 2011 ble endelig prinsessens ønske om et kapell viet til Hellig Olav oppfylt. Gaven vil bli ...

LES HELE ARTIKKELEN