KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: OKTOBER 2011


27.10.11 19:48

Vår største eikestokk

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (2)

../innovaeditor/assets/admin/kjempeeika-001-2011-10-27-foto-Hans-Christian-Moen-Tonsbergs-Blad.jpg
Den siste tirsdagen i oktober ankom tre gedigne eikestokker Osebergverftet. Den største av dem var på hele 10 kubikkmeter.

Ikke mange har sett en større eikestamme enn denne rundt 200 år gamle og 12 meter lange kjempen. Den ble funnet og valgt ut av vår danske båtbygger Thomas Finderup i Petersgaard Gods'  skoger på Skjelland, hvor den har stått siden napoleonskrigene. Eika viser seg å være av en helt usedvanlig god kvalitet, med kun én kvist på hele lengden.

- Med denne transporten får vi i hvert fall i teorien nok eiketømmer til det vi trenger av skipsplank, forteller daglig leder Geir Røvik. Han er spesielt fornøyd med at dimensjonene gjør at skipsbyggerne nå er sikret materialer til skipets to øverste bordganger. Disse er en god del bredere enn de som hittil er laget.

Kostbart tømmer

Å kjøpe inn eiketømmer av slike dimensjoner og ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 21.10.11 23:17

Stortingspresidenten svingte øksa

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/stortingspresident-dag-terje-andersens-002-2011-10-18-foto-holly-hollins.JPG
Tirsdag 18. oktober fikk nytt Osebergskip celebert besøk av Stortingspresident Dag Terje Andersen.

Til daglig er det helst presidentklubba i Stortinget Dag Terje Andersen  svinger, men denne dagen viste den tidligere tømmerhuggeren fra Lardal i Vestfold at han ikke har glemt gamle kunster. Utstyrt med en vikingtids øksekopi var han nesten ikke til å stoppe da han gøyv løs på en av eikestokkene til det nye Osebergskipet. Det gikk bokstavelig talt så flisene føyk!

Satser på vikingtid

Stortingspresidenten var invitert av Stiftelsen Nytt Osebergskip, og kombinerte Tønsbergbesøket med en orientering om Vestfoldsmuseenes planer for markeringen av Grunnlovsjubileet i 2014. Hvert fylke skal velge ut sine temaer for jubileumsmarkeringen, og Stortingspresidenten uttrykte stor tilfredshet med at nettopp vikingtid blir en hovedmarkering i hans hjemfylke.

- Dette har vært en kjepphest for meg lenge. For noen år siden besøkte jeg Dublin og så hva man der ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 21.10.11 22:25

Spanteplacering

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter  kommentarer (8)

../innovaeditor/assets/admin/spanteplasering2.jpg
Oseberg skibet er på mange måder et spændende  skip. De gælder f.eks de mange dekorationer med billedskærer arbejdet som skipet er meget kendt for.  

Skrevet av Thomas Finderup.


En anden detalje som er meget speciel for skibet er klamperne. Spanterne er ikke som det er kendt fra skipe i nyere tid sat fast til plankerne med trenagler men surret fast til plankerne med hvalbarder.

Klamper er nogle klodser der sidder på indre siden af plankerne.  Planke og klamper er hugget ud af et og samme stykke træ. Klampen er 38 mm høj og bevirker at planken her er mere end den dobbelt tykkelse af hvad den ville have været uden klampe.En meget tidkrævende og material forbrugende detalje.

Klampen der sidder på langs af plankens indvendige overflade har to huller på 17 mm igennem ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 09.10.11 15:32

Arkeologer valgte nytt Osebergskip

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/european-association-archaeologists-01-web.JPG
European Association of Archeologists (EAA) arrangerte i høst sin første konferanse i Oslo. 50 av deltagerne valgte nytt Osebergskip og Vestfold som utfluktsmål under konferansens siste dag.

Besøket fant sted på en søndag, og til ære for gjestene hadde Stiftelsen Nytt Osebergskip innkalt både ansatte som frivillige til ekstra innsats for at gjestene virkelig skulle få oppleve hvordan det arbeides med skipet.

”Splendid”, utbrøt arkeolog Karlene Jones-Bley fra USA etter å ha studert i detalj resultatet av vevernes arbeid med seilet. 

”Det er et spennende prosjekt, og morsomt å se hvordan de rekonstruerer Osebergskipet. Alle de ansatte, og ikke minst damene som syr, gjør en imponerende innsats,” sa Jones-Bley.

På Osebergverftet ble gruppen tatt i mot av styreleder Einar Chr. Erlingsen, daglig leder Geir Røvik og båtbygger og verktøyekspert Thomas Finderup. Det var lagt opp til både faglig orientering om bygging og ...

LES HELE ARTIKKELEN