KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


Monthly Archives: JANUAR 2013


21.01.13 19:29

”Whiskypenger” til Osebergstiftelsen

- PUBLISERT AV olehf 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/ACS-Oseberg-whisky001-web.jpg

En strålende fornøyd styreleder Einar Chr. Erlingsen kunne nylig notere en ny sponsor til vikingmiljøet i Tønsberg: den skotske veldedighetsstiftelsen The Robertson Trust har gitt 90.000 kroner!


The Robertson Trust eier whiskygiganten Edrington, som produserer kjente merker som The Famous Grouse, Cutty Sark og Highland Park. Sistnevnte destilleri ligger på Orknøyene, med sterke historiske bånd til Norge.


The Robertson Trust gir årlig store beløp til veldedige og kulturelle formål, men bidraget til Oseberg er første gang de gir penger utenfor Skottland. Kontakten ble først opprettet under Tunsberg Whiskylaugs første whiskyfestival i 2011. Etter den tid har det vært kontakt mellom partene, blant annet har Erlingsen og styremedlem Eivind Luthen besøkt Highland Park for å fortelle mer om det som foregår i Tønsberg.


- Som privat stiftelse er vi helt avhengige av pengegaver, så bidraget fra ...


LES HELE ARTIKKELEN


     

 14.01.13 14:42

Arbeidet med "den tredje Gokstadbåten" går fremover

- PUBLISERT AV olehf 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/olehf/IMG_1414[1].JPG
Samtidig som det arbeides med å bygge båtnaust til Gokstadbåten, blir det også jobbet på selve båten. Kjøl og stevner er nå klare for å bli klinket sammen og man kan begynne å ane dimensjonene.

Ombord i Gokstadskipet fant man tre småbåter. To av båtene er bygget opp igjen og står utstillt på Bygdøy. Den tredje gokstadbåten (som den kalles) ligger fremdeles i sine enkelte fragmenter i Vikingskipsmuseets magasiner. Det er bygget en tolkning av funnet (Hög, som nå ligger på Vikingodden i Tønsberg sammen med Saga Oseberg) og vår versjon er en videre tolkning av denne.

Benytt anledningen til å besøke byggeplassen og se hvordan en småbåt ble bygget i vikingtiden. Det er også anledning til å delta på byggingen. Hver tirsdag kveld (18-21) og lørdag (11-16) er det dugnad og frivilligdager på byggeplassen. Alle er velkomne og det er ikke behov for noen forkunnskaper.
...
LES HELE ARTIKKELEN


     

 06.01.13 20:23

Oseberg-seilet lagret i henhold til gulatingsloven

- PUBLISERT AV olehf 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/olehf/seil-domkirke4.JPG
Både Gulatingsloven og Magnus Lagabøters landslov pålegger folket å oppbevare seil og utstyr til leidangskipene i kirkene. Ordningen med leidangskip var et forsvarssystem som var levende i Nord-Norge helt fram til 1700-tallet. Vestveggen på Trondenes kirke viser åpninger i loftshøyde som kan knyttes til inn og utlastning av et seil. Les mer om dette her


Seilet er båret inn i kirkerommet og brettet ut. Foto: Holly Hollins

I vintermånedene må seilet til Saga Oseberg lagres tørt, mørkt, sikkert og kjølig. Hva er da mer naturlig enn å benytte seg av de eldgamle lovene. Selv om Osebergskipet stammer fra tiden før kristningen av Norge, er det stor sannsynlighet for at disse lovene var gyldige også den gang, bare med den forskjell at man lagret seil I datidens gudehus.


Seilet er nu trygt forvart i Herrens hus! i tråd med vikingtidens/middelalderens skikker. Tauet ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 02.01.13 20:08

Gokstadbåt bygget i USA

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Generelt  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/Gokstadbat.jpg
Vi har fått hyggelig hilsen fra Ned Eisenhuth i Pennsylvania, som forteller om sitt eget gokstadbåtprosjekt.

I 1995 fikk min daværende arbeidsgiver Minersville Area High School i det østlige Pennsylvania arbeidstegninger fra Vikingskipshuset i Oslo slik at vi kunne starte byggingen av den minste av gokstadfæringene. Vi samarbeidet med professor Arne Emil Christensen gjennom skoleåret 1998-99 mens vi bygget båten. Båtbyggingen måtte ferdiggjøres i løpet av ett år, ettersom dette var et studentprosjekt. Vi måtte bruke moderne verktøy og i tillegg gjøre noen foranstaltninger med henblikk på sikkerhet. Båten ble ferdig og viste seg å bli en god sjøbåt. Den ble seilt fire ganger før den ble gitt til the Nordic Heritage Museum i Seattle, Washington.

Vi fullførte også et annet prosjekt: to vikingsleder. Den ene ble funnet i Osebergskipet, den andre i Gokstad. Også disse tegningene kom fra Arne Emil Christensen og Vikingskipshuset. De ferdige ...

LES HELE ARTIKKELEN


     

 02.01.13 12:11

”Saga Oseberg” på BBC Scotland

- PUBLISERT AV olehf 

Nyheter  kommentarer (0)

../innovaeditor/assets/admin/TO-Ragnar 001.jpg

Tønsbergs nye flaggskip spiller en viktig rolle i en TV-dokumentar som ble vist på BBC Scotland den 14. desember. Det samme gjør en rekke av våre båtbyggere.
 
Programleder dr. Jon Henderson forteller i det timelange programmet om ”The last battle of the Vikings” om slaget ved Largs i 1263, da kong Håkon Håkonsson oppsøkte den skotske vestkysten med en flåte på 120 langskip for å gjenopprette den norske kontrollen over Hebridene. Slaget mot skottene fant sted ved Largs og endte i uavgjort.
 
Likevel representerer slaget begynnelsen på slutten for det norske herredømmet over Hebridene. Samme vinter døde kong Håkon i Kirkwall på Orknøyene, og sønnen Magnus Lagabøter hadde andre og nærmere problemer å håndtere.
 
Dr. Henderson går i programmet inn på vikingenes lange historie i Skottland, og forteller om skipene som var selve forutsetningen for vikingtiden. Våren 2012 besøkte TV-teamet fra BBC Scotland Tønsberg. Resultatet ble ...

LES HELE ARTIKKELEN