KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


01.10.13 22:56

Planlegger bygging av nytt vikingskip

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter 

../innovaeditor/assets/klaastadskipet_jorgen_kirsebom_web.jpg
Allerede før ”Saga Oseberg” er ferdig testet ut er Stiftelsen Nytt Osebergskip i gang med å planlegge et nytt prosjekt. Denne gang er det Klåstadskipet det gjelder!

Klåstadskipet er det tredje vikingskipet fra Vestfold, og det eneste som i dag befinner seg i fylket. Det står utstilt på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg, etter at det ble rekonstruert av Arne Emil Christensen tidlig på 1970-tallet. Christensen ble senere samlingsansvarlig på Vikingskipshuset i Oslo.

Forliste for 1000 år siden
Klåstadskipet skiller seg fra de øvrige norske skipsfunnene ved at det ikke er et gravskip, men forliste rundt år 1000 i Klåstadkilen i søndre Vestfold. Det var lastet med brynestein fra Eidsborg i Telemark. Brynestein var en viktig norsk eksportartikkel gjennom mange hundre år.

Klåstadskipet sank ned i slam og leire, og det meste av den ene skipssiden er bevart. Dermed er det mulig å lage en troverdig kopi. Skipet har etter alt å dømme vært en av vikingtidens ”hverdagsslitere”, altså bygget for frakt. Det gjør det spesielt interessant. Av størrelse har det vært omtent som Oseberg og Gokstad, 20-22 meter langt og cirka 4,5 meter bredt. Skroget er i hovedsak bygget av eiketømmer, mens de øvre bordgangene er av furu og toppspantene av bøk.

Åpen byggeprosess
I følge daglig leder Geir Røvik i Stiftelsen Nytt Osebergskip er det meningen å bygge også Klåstadskipet manuelt.

- Etter byggingen av ”Saga Oseberg” har vi nå kompetansen, både blant ansatte og frivillige. Å bygge en kopi av Klåstadskipet gjør oss i stand til å opprettholde og videreutvikle denne kompetansen, sier Røvik. Han legger til at kostnadene for å bygge Klåstad vil avhenge av hvor stor dugnadsinnsatsen blir. Det er heller ikke noe poeng å bli fort ferdig med byggingen, erfaringene har vist at det er selve prosessen på byggeplassen som fascinerer.

Styreleder Einar Chr. Erlingsen understreker at stiftelsen foreløpig ikke har finansiert byggingen:

- Men vi mener jo at vi gjennom ”Saga Oseberg” har bevist at selv det ”umulige” er mulig når alle gode krefter trekker sammen. Vi er imidlertid helt avhengige av at også det offentlige kommer på banen med en grunnfinansiering. Da kan vi til gjengjeld love at vi også denne gangen skal gi et solid bidrag til å utvikle vikingfylket Vestfold videre, sier Erlingsen.

Liker tanken
Leder Lena Fahre ved Slottsfjellsmuseet sier til NRK Østafjells at hun synes byggingen av en kopi av Klåstadskipet er en god idé:

- Osebergprosjektet viste jo at en del var feiltolket da dette skipet ble satt sammen slik det står på Bygdø. Gjennom forskning har man kommet fram til hvordan skipet ble bygget. Derfor vil byggingen av en kopi også av Klåstadskipet være kjempespennende, sier Lena Fahre.

Billedtekst:

Klåstadskipet: Det meste av den ene siden er bevart og utstilt på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg. Det er tilstrekkelig til å kunne lage en troverdig rekonstruksjon, mener Stiftelsen Nytt Osebergskip. (Foto: Jørgen Kirsebom)


     

 ditt navn*

din epost adresse*

kommentarer*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

verifiseringskode*
 
kommentar notat