KATEGORI


STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP


RSS RSS Nyhetsfeed 


FACEBOOK
BILDEDAGBOK
EMNEORD
SISTE INNLEGG

ARKIV

KATEGORIER


22.08.12 15:04

Første gang under seil

- PUBLISERT AV Stiftelsen nytt Osebergskip 

Nyheter 

../innovaeditor/assets/admin/OHF-Seilet-002-web.jpg
Søndag 19. august kunne ”Saga Oseberg” for første gang observeres under seil. De første seilforsøkene kan muligens finne sted allerede denne uken.

Råseilekspert Frode Bjøru har bistått med rådgiving og finish på det 81 kvadratmeter store seilet, og er nå på plass i Tønsberg for å hjelpe til med de siste detaljene under riggingen. 

Det krevde en god porsjon muskelkraft for å få seilet opp, men med godt oppmøte av osebergvenner gikk det likevel greit. Det tok ikke mange minuttene fra mannskapet begynte å hale til seilet blafret friskt i vinden.

Til Oslo – under seil?

Riggingen fortsetter de nærmeste par dagene. Torsdag ettermiddag stikker ”Saga Oseberg” til sjøs for å delta i Sparebankstiftelsens 10-årsjubileum på Akershus festning i Oslo lørdag førstkommende. Dersom forholdene ligger til rette for det vil nok Geir Røvik og hans mannskap forsøke å få litt skyvehjelp av vinden underveis innover. Gokstadkopien ”Gaia”s høvedsmann Svein Olav Løberg blir med på Oslo-turen, slik at også manøvreringen under seil skal være i topp kompetente hender.

Seilet er vevet av ull fra spelsau som i sin tid gikk på beite på Slottsfjellet og Bolærne. Styremedlem Christina Blomén var ansvarlig for seilprosjektet. Elle Bjønness var ansatt vever, og hadde god hjelp av ytterligere tre vevere på frivillig basis.

Eget seilprosjekt

Seilet er tilnærmet kvadratisk, 9 x 9 meter. Opprinnelig var det meningen å kjøpe inn et ferdig laget linseil fra Danmark, men takket være generøse bidrag fra Sparebankstiftelsen DNB NOR og Sparebank1 Nøtterøy – Tønsberg ble det likevel bestemt å produsere eget seil.

Inneværende år skal seilet brukes uten å sette det inn verken med farger eller fettstoff til impregnering. Det vil først skje neste år.

Billedtekst:

Under seil: ”Saga Oseberg” for første gang med seilet oppe var et fantastisk syn. Den første virkelige prøveseilingen vil finne sted senere denne uken – hvis vær- og vindforholdene ligger til rette for det. (Foto: Ole Harald Flåten)

     

 KOMMENTARER


[ skrevet av Lena Ekholt, 23.08.12 20:53 ]

Hei.
Vi var i Tønsberg når Osebergskipet ble sjøsatt. Det er helt fantastisk arbeid. Jeg lurer på om dere i til våren eller neste sommer kan ta imot skoleelever som har viking-tid som tema dette året?

reply


ditt navn*

din epost adresse*

kommentarer*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

verifiseringskode*
 
kommentar notat